Hoeveel heb je nodig?

Gemiddeld genomen is 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht voor een volwassen hond voldoende. Dit betekent dat een hond van ongeveer 25 kilo genoeg heeft aan zo'n 500 gram vers vlees per dag. Bij pups en drachtige of zogende teven ga je uit van 3% tot soms wel 8% van het lichaamsgewicht. 

Bij volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft dan genoeg aan 240 gram vers vlees per dag. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.

Deze percentages zijn natuurlijk slechts een leidraad. Je kunt het best “op het oog” voeren. De merken die wij verkopen hebben in ieder geval een goede verhouding spiervlees, orgaanvlees, dierlijke vetten, kraakbeen en beenderen. Verder hangt het voor een groot deel af van het standaard metabolisme* van jouw huisdier, de hoeveelheid activiteiten die je jouw huisdier aanbiedt en aan de omstandigheden waarin jouw huidier zich begeeft. Ook leeftijd en castratie of sterilisatie spelen daarin een belangrijke rol.  

Zelf hebben wij bijvoorbeeld ervaren dat onze herder Biko tijdens de kampeervakanties in het voor- en najaar een grotere hoeveelheid moet eten dan gebruikelijk. Hij slaapt dan namelijk in de voortent en als het dan 's nachts nog koud is, moet zijn "kacheltje" harder branden en dat kost meer energie. Door vlak voor de vakantie wat meer te gaan voeren en tegen het eind van de vakantie weer rustig terug te gaan naar zijn standaard hoeveelheid, blijft hij in deze periode keurig op gewicht. 

Zo zie je dat je ook met vers vlees makkelijk de dagelijkse hoeveelheden kunt aanpassen aan de omstandigheden.

In het onderstaande schema is goed te zien hoe jouw hond of kat er in de optimale situatie uit zou moeten zien. Zo kun je wellicht zelf bepalen of hij nu te mager is of wellicht overgewicht heeft. Houd hierbij wel rekening met de vertekening die een dikke vacht kan geven. Vind je het moeilijk dit zelf te beoordelen? Neem jouw huisdier, in overleg, gerust mee naar het afhaalpunt en wij zullen je graag helpen bij het beoordelen van het gewicht en je ondersteunen in het zoeken naar een voor jouw huisdier geschikt en passend voer.

 

* energieverbruik in rust

 

 

 

 

 

© 2016 - 2020 Allerlei vers vlees | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel