SNACKS & BOTTEN

Algemeen
Menig huisdiereigenaar wil met regelmaat zijn hond of kat verwennen met wat lekkers voor tussendoor of om te knagen. Allerlei heeft daarom een uitgebreid assortiment met verantwoorde, gezonde snacks en rauwe botten. Wel willen wij je graag enkele adviezen geven omtrent het gebruik hiervan.

  • Laat jouw huisdier nooit alleen met en harde snack of bot.
  • Geef je snacks of bot voor het eerst, biedt dit dan na de maaltijd aan. De gulzigheid is dan minder groot en zo is er een grotere kans dat er rustig geknaagd en gekauwd zal worden.
  • Leer jouw hond of kat het lekkers rustig te eten. Houd de snack in het begin zelf vast. Pak een snack nooit af, maar ruil deze voor iets anders lekkers. Hiermee voorkom je plotseling doorslikken.
  • Wees extra voorzichtig bij honden of katten met een afwijkend gebit of korte snuiten (bijv. Franse en Engelse Bulldog of Perzische kat)

Knagen na de maaltijd geeft jouw hond of kat veel extra voldoening. In het wild zal een katachtige of wolf na de vangst van de prooi in eerste instantie spieren en organen eten. Daarna zal het karkas (de ribben en wervels) als knaagmateriaal gebruikt worden. Tijdens het knagen komen er stoffen in de hersenen en het maag-darmstelsel vrij die een prettig en verzadigd gevoel geven. Zo wordt hij extra beloond. Knagen op snacks zorgen ook voor massage van het gebit en hebben zo een deels reinigende werking.

Rauwe botten
Voor lang niet alle honden of katten is het knagen op rauwe botten gezond. Een hond of kat die zijn hele leven al brokken heeft gegeten en dan ineens een kalkoennek of konijnkarkas te knagen krijgt, zal zeer waarschijnlijk in de problemen komen. Het maagsap van deze dieren heeft niet de juiste pH-waarde om bot te kunnen verteren.

Veel dierenartsen raden af botten aan een hond of kat te geven, omdat dit kan leiden tot verstopping van de darm met alle gevolgen van dien. Het gaat in veel van deze gevallen om verhitte botten en dat zijn nou net de botten die bij veel (dieren)winkels verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gerookte 'dinobotten'. Door verhitting (bakken, koken, roken of op andere wijze aan hoge temperatuur blootstellen) verandert de structuur van het bot, waardoor het gaat splinteren en bovenal niet meer goed kan worden verteerd. Heel belangrijk! Als je bot geeft moet dit niet verhit zijn geweest.

Honden en katten die van kleins af aan of al langere tijd gewend zijn om rauw voer te eten, kun je gerust rauwe botten gaan aanbieden. Daarbij is het belangrijk langzaam op te bouwen in hardheid en jouw huisdier daarbij te begeleiden en te leren hoe hiermee moet worden omgegaan. Allerlei adviseert je graag en staat je graag bij met de introductie hiervan.

© 2016 - 2024 Allerlei vers vlees | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel